luni, 17 martie 2014

Pirelli - “The Cal”

 Poza 6


Pirelli The Cal”- cel mai cunoscut calendar in lume

“The Cal” pentru necunoscatori, reprezinta creatia Pirelli UK Limited, mai exact este vorba de calendarul Pirelli, care este cel mai prestigios din intreaga lume, fiind considerat o adevarata opera de arta.
Primul exemplar al acestui calendar a fost realizat in anul 1964, iar fotografiile au fost realizate de Robert Freeman, intr-o sedinta in Mallorca, Spania. Inca de la inceput “The Cal” a fost publicat intr-un numar limitat de exemplare, acesta fiind oferit doar clientilor fideli si prietenilor apropiati.
Timp de 50 de ani, faimosul calendar a continuat sa marcheze trecerea timpului cu imagini realizate de cei mai cunoscuti fotografi ai momentului.

Poza 5

Poza 4


Istoria calendarului Pirelli se imparte in 3 perioade importante,  si anume: prima - incapand cu anul 1964 pana in 1974, , cea de a doua se remarca intre anii 1984 si 1994, este perioada in care “The Cal” a fost relansat si a avut succes din ce in ce mai mare, si cea de a treia este reprezentata de perioada recenta, incepand cu anul 1994, dobandind un statut cult ca lider in acest domeniu.
Inca din primul an, calendarul Pirelli si-a depasit rolul de “cadou din partea companiei” pentru clientii importanti si a devenit o publicatie exclusiva pentru un numar limitat de destinatari selecti. Modelele care pozau pentru calendar, erau modele noi, tinere, fotografiate in locatii speciale, plaje exotice, peisaje naturale. In momentul respectiv se dorea ca “The Cal” sa reprezinte un semn al timpurilor in schimbare, iar in 1968, Harri Peccinotti, a eliminat pozitiile formale in favoarea imaginilor mai naturale.
Poza 1
In cea de-a doua perioada, in 1984 s-a produs revenirea Calndarului, dupa o pauza de mai mult de 10 ani. Astfel, calendarul a inclus referinte discrete la produsul principal al Grupului, si anume: anvelopeleLanga frumoasele modele, fotografiate pe plajele din Bahamas, apareau urme misterioase in nisip, urma anvelopei P6, cea mai recenta creatie Pirelli. (1984)
In anul 1987, Terence Donovan a introdus un calendar innovator, in care apareau doar modele de culoare, inclusiv Naomi Campbell (la vremea respectiva avand doar 16 ani!),iar in anul urmator a fost introdus pentru prima oara un model masculin.
In ultima decada, Pirelli a ridicat miza la nivel international, lansand campanii de publicitate de nivel inalt, iar calendarul a devenit unul din cele mai importante instrumente de promovarea a grupului. S-a hotarat sa se renunte la orice referire de anvelope, astfel “ The Cal” s-a intors la ceea ce era de fapt, o publicatie artistica fara limitari si restrictii.
Poza 3
In 1994, Herb Ritts a lansat un nou “The Cal”, insiruind un numar impresionant de fotomodele: Cindy Crawford, Helena Christensen, Kate Moss, Karen Alexander. Calendarul s-a numit “Omagiul Femeii” si a surpins “femeia anilor ’90 si locul ei in lume: mandra, sexy si frumoasa in interior”.
Ne mandrim cu aparitia unei oltence in “The Cal”, asadar 2005 a fost anul in care craioveanca Diana Dandoe si-a facut remarcata aparitia in paginile calendarului avandu-le colege pe Adriana Lima si Naomi Campbell.
Calendarul care este dezvaluit astazi, respecta proiectul original si in ceea ce priveste prezentarea, 12 fotografii de arta in alb-negru insotite de 29 de cadre din culise, care acorda placearea colectionarilor de a “lua parte” din culise la sedintele foto.

"PIRELLI CALENDAR 2014" By Helmut Newton by Fashion Channel



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu